2011. november 20., vasárnap

ZSERBÓ

Tegnap elkészítettem életem első zserbóját....már hetek óta tervbe volt véve a párom meg is hozta a diót hozzá....és GIZINÉL meg is találtam a megfelelő receptet....
A tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
1 tojás
8 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
30 dkg margarin
1 dl tej, 1,5 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor és egy csipet só

Töltelék: (nem tudok pontos mennyiségeket írni én sem)
kb 30-35 dkg darált dió
kb 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
baracklekvár

A tejet meglangyosítottam egy pici cukorral...belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni....a lisztet elmorzsoltam a margarinnal....majd hozzátettem a cukrokat, a sót, a sütőport a tojást és a felfuttatott élesztőt....jól összegyúrtam és három részre osztottam....az első lapot kinyújtottam (nem lett tökéletes téglalap formája:)) és sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tettem...megkenetem egyenletesen lekvárral majd megszórtam a diós porcukros töltelékkel....aztán következett a második lap....arra is a lekvár majd a dió került....és a tetejére a harmadik lap....egy órát hagytam pihenni közben a sütőt előmelegítettem....a tetejét villával megböködtem...és 150 fokos sütőben kb 30 percig (amíg a teteje piros nem lett) sütöttem....:):) ha kihűlt a tetejére csokimáz került...:):)
A csokimáz anyukám receptje alapján:
5 ek porcukrot 5 ek kakaóporral és kb 8 dkg margarinnal lassan kevergetve összemelegítünk....majd pici tejet adunk hozzá hogy megfelelő sűrűségű legyen....:):)
Ma reggel vágtuk meg a kész sütit.....
és már le is teszteltük nagyon finom lett...már küldtem belőle a mamámnak is...és nagyon várom hogy a párom is hazaérjen és megkóstolja....:):)

Köszönet a receptért Gizinek...:):)

3 megjegyzés:

  1. Csodaszép lett a zserbód, semmi kétségem felőle, hogy nagyon finom volt. Mi is így szeretjük, jó sok töltelékkel.

    Köszönöm hogy kipróbáltad a receptemet, és azt hogy belinkeltél.:)

    VálaszTörlés
  2. Zserbó a megunhatatlan! Általában karácsony körül készítem, de idén nyáron sütöttem mákosat és óriási sikere volt, mind itthon, mint a blogtársak körében! :)) Ezentúl biztosan rendszeresen sütöd majd te is! Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gizi!
    Én is köszönöm hogy ellátogattál hozzám...és köszönöm a receptet...:):)

    Kedves Barbi!
    Neked is nagyon köszönöm a látogatást...valóban biztosan többször fogok ezentúl zserbót készíteni...a mostani sikeren felbuzdulva...:):)

    VálaszTörlés