2012. szeptember 1., szombat

POZSONYI KIFLI

.....a párom anyukájától kaptunk egy üveg finom szilvalekvárt.....és volt még itthon dió is....úgy döntöttem hogy most hétvégén pozsonyi kiflit készítek....már csak azért is mert ez a párom egyik kedvence....de a gyerekek nem nagyon szeretik a diós sütiket így nekik készült a lekváros változat....na és persze én is jobban szeretem a lekvárosat.....:):) A recept a NO SALTY oldalról származik.....:):)
A tészta hozzávalói:
40 dkg liszt
fél kk. sütőpor
15 dkg margarin
5 dkg cukor
egy csipet só
3 ek. tejföl
morzsolásnyi élesztő (0,3 dkg)

Nálunk egyből dupla adag készült....hogy mindenkinek jusson....:):)

....a lisztben elmorzsoltam a margarint....majd hozzáadtam a többi hozzávalót és jól összegyúrtam....amíg a töltelék elkészült addig pihenni hagytam.....

A diós töltelékhez 2 dl tejet kb. 15 dkg cukorral és egy kis citromhéjjal felmelegítettem....majd hozzáadtam kb. 35 dkg darált diót és pár percig kevergettem....majd hagytam kihűlni....:):)

A tésztát két felé vettem....és az egyik részt húsz felé osztottam....majd oválisra nyújtottam....beletettem a tölteléket, felcsavartam....majd kicsit hengergetve megformáztam....a lényeg hogy a vége alul legyen....nem lettek teljesen tökéletesek de elégedett vagyok az első próbálkozással.....
Közben sajnos elkövettem azt a hibát hogy a másik tészta részt nem tettem be a hűtőbe....így ezzel nehezebb volt dolgozni....ezért a lekvárosak nem lettek túl szépek és kicsit ki is folyt a lekvár....:):)
A kifliket sütőpapíros tepsibe tettem....majd lekentem tojással és megbökdöstem őket....fél órát így pihentek és keltek közben megszáradt a tojás is rajtuk....a második lépést kihagytam a márványozásból....majd legközelebb....előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük....:):)

...nagyon örültem hogy nem repedtek szét....a képen az elöl lévő három kifli a diós...a hátsó a lekváros....ebből talán ez az egy lett fotogén... de annál finomabb...a lekvárost már megkóstoltam és nagyon finom....

...ebből a dupla adagból 39 db kifli készült....viszont a diós töltelék túl sok lett....így a maradék bekerült a hűtőbe és holnap diós palacsinta készül belőle csokiöntettel....:):)




4 megjegyzés:

  1. Imádom!, Bár nekem a mákos a szívem csücske aztán a diós, de szerintem a lekvárost is nagyon szeretném!!! Még sosem sütöttem, de tervezem. A maradék dióból készült palacsintád, csokiöntettel pedig a másik kedvencem (Gundel)!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is ez volt az első próbálkozás...de nagy siker lett tegnap estére csak pár darab maradt...tervezem a gesztenyés változatot is...:):)de be kell vallanom hogy a palacsintát a párom készítette...:):)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg!!! A gesztenyés is nagyon finom, pedig ettem is, mégsem jutott eszembe! :))) Na nálunk apa (az én párom), semmit nem csinál a konyhában csak leül az asztalhoz és megeszi amit főzök! :DDD Ja, szendvicset azt készít... :)))

    VálaszTörlés
  4. Én igazán szerencsés vagyok ezen a téren mert a párom nagyon finomakat főz...a sütés inkább az én feladatom...kivéve a palacsintát...:):)

    VálaszTörlés