2011. október 31., hétfő

KAKAÓS LEPÉNY

A zebra kocka már fogyóban van és így az őszi szünetben valamit szerettem volna készíteni ami gyors egyszerű és a gyerekek is szeretik.....így esett a választás a kakaós lepényre.....ami egy egyszerű kevert süti....a recept most is a NO SALTY oldalról származik....:):)

1 tojás
25 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
2,5 dl tej
4 dkg kakaópor (kb. 2 evőkanál)
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor

A tojást a cukorral habosra keverjük....hozzátesszük az olvasztott margarint a kakaót és a tej felét....alaposan elkeverjük....hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a maradék tejet....jól kidolgozzuk...:):)
Kimargarinozott kilisztezett kisméretű tepsibe tesszük....előmelegített sütőben közepes hőfokon 25-30 percig sütjük...:):)

Tudom hogy nagyon sokféle kakaós kevert süti változat van de nekünk ez jött be a legjobban mert nagyon könnyű a tésztája....én most porcukrot szórtam a tetejére....:):)

2011. október 30., vasárnap

ZEBRA KOCKA

Nálunk is az egész család szereti a kókusztekercset....és mikor Csillánál megláttam ezt a receptet ( ő is Mohánál találta) azonnal elmentettem és most hétvégén jött el az ideje hogy el is készítsem....:):)
Az eredeti receptet megtaláljátok a linkekre kattintva én egy kicsit változtattam rajta a család ízlésének megfelelően most ezt osztom meg veletek....:):)

50 dkg darált háztartási keksz
5 ek. kakaópor
rumaroma ízlés szerint
5 dkg margarin
5 ek. porcukor
kb. 3 dl kávé

Krém:
3 dl tej
3 ek. liszt
1 cs. vaníliás cukor
5 ek. porcukor
5 dkg margarin
15-20 dkg kókuszreszelék

Először a krémet készítettem el: a lisztet simára kevertem a tejjel, és hozzáadtam a kókuszreszelék felét és folytonos keverés mellett sűrűre főztem, utána hozzátettem a vaníliás cukrot és hagytam kihűlni. Ha kihűlt ízesítettem a porcukorral, beletettem a margarint és a maradék kókuszreszeléket és jól összekevertem.
A tészta hozzávalóit összedolgoztam annyi kávéval amennyit felvesz hogy jól formázható legyen (hát ezt nekem nem volt könnyű eltatálni)
A tésztát három részre osztottam és porcukorral megszórt deszkán nyújtottam ki....nekem nem volt 20X30-as tepsim így egy tálcára tettem....a kinyújtásnál akadtak nehézségeim.....a széle repedezett és mikor át kellett tenni a tálcára nem maradt egyben úgyhogy a tálcán kellett igazgatnom hogy rendes téglalap legyen.....az első lapra rátettem a krém felét....majd következett a másik lap....utána a krém másik fele....és végül a harmadik lap....
A tetejére anyukám receptje alapján csokimázat készítettem....
3 ek. kakaóport, 3 ek porcukort egy kis margarinnal lassú tűzön kevergettem....ha szépen elolvadt a margarin és jól keverhető akkor lassan egy kevés tejet öntöttem hozzá csak annyit hogy a sűrűsége jó legyen....bár így utólag lehetett volna több tej is....mert nem lett teljesen sima a csokimáz....de majd legközelebb....:):)



Mikor elkészült azt gondoltam hogy többet nem fogom elkészíteni....de miután állt a hűtőben két órát és megkóstoltuk mégis azt hiszem megérte a szöszmöszölést a tésztával....mert valóban nagyon finom....nem túl édes....és az egész családnak ízlik....:):)

2011. október 23., vasárnap

LINZER KARIKA

A héten már megkaptam a rendelést, a linzer karikára.....mert azt a párom is szereti....és a kolléganőm hozott is egy receptet az anyukájától....így ezt próbáltam ki....

50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
3-4 tojás sárgája
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja (én ezt most kihagytam)

az előző hozzávalók egy adagra szólnak....de én dupla adagot készítettem hogy jusson mindenkinek....
Először a lisztet és a sütőport a margarinnal jól összemorzsoltam....utána hozzá tettem a cukrot és a vaníliás cukrot majd következtek a tojások sárgái...először csak hét darabot tettem bele....de utána úgy gondoltam szükséges még két darab így kilenc lett....mert nem egyformák voltak a tojások....hát elég nehéz volt összeállítani de végül sikerült....aztán megpróbáltam kinyújtani de nem igazán akart sikerülni.....úgy gondoltam nem jó a tészta állaga....utána néztünk a neten több receptnek is és kiderült hogy be kell tenni a hűtőbe pihentetni....így én is betettem....több mint egy órára....miután kivettem átgyúrtam de csak kisebb darabokban....és így sikerült kinyújtanom de csak úgy hogy a tészta széle több helyen berepedt....azért sikerült kiszúrnom a karikákat....a leeső darabokat pedig újra összegyúrtam....így a két adagból nekem ötven karika lett....utána már csak meg kellett kenni lekvárral....igaz hogy fél úton elfogyott a barack lekvár....így a maradékba szilva került....:):)

Íme az eredmény....a tetejét meg lehet szórni porcukorral....:):) én már az este megkóstoltam és már akkor nagyon finom puha volt....nekem szilva lekvárral jobban bejön....a gyerkőceim este jönnek haza remélem nekik is ízleni fog....:):)

2011. október 15., szombat

SZÜLINAPI CSOKITORTA

Ma van a kislányom születésnapja...kilenc éves...már hetekkel ezelőtt kijelentette hogy csokitortát szeretne....hozzá kell tennem hogy eddig még csak egyszer készítettem tortát a fiam szülinapjára gesztenyés legyező tortát....úgyhogy fel volt adva a lecke...nagyon sok csokitorta receptet elolvastam de végül rátaláltam erre TÜCSÖKBOGÁR blogjában....egyszerű de nagyszerű torta...ami a legvonzóbb volt benne nekem az a nutella....amit én egy jó minőségű mogyoró krémmel helyettesítettem....amúgy semmit sem változtattam a recepten.....:)


Be kell vallanom hogy amikor kivettem a tésztát a sütőből kicsit el voltam keseredve mert azt gondoltam hogy túl alacsony lett és talán valamit elrontottam...persze a sütőm sem tökéletes sajnos....de aztán összeállítottam a tortát és betettem a hűtőbe....amikor a kislányom hazaért és meglátta nagyon lelkes volt és az mondta hogy nagyon tetszik neki...és hogy nagyon ügyes vagyok....ma délután meg is kóstoltuk és valóban nagyon finom lett....tejszínhabbal az igazi....nem is lehet egyszerre túl sokat enni belőle....a kislányom sem tudott megbirkózni a szelettel amit vágtam neki....ami megmaradt abból kiette a krémet....:):)


Köszönet a receptért TÜCSÖKBOGÁR-nak....:):)

KEVERT ALMÁS SÜTI ÉS ALMAKOMPÓT

A héten nagyon szép és finom almát kaptam a kolléganőmtől ezért készült a kevert almás süti amit már egyszer régebben készítettem és akkor is nagy sikere volt de most még jobban sikerült....a recept most is a NO SALTY oldalról származik....:)

30 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
14 dkg margarin
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
30 dkg reszelt alma
citromlé, fahéj

Az almát meghámozzuk lereszeljük és egy kevés fahéjjal és citromlével ízesítjük. A hűtőben állni hagyjuk amíg a tészta elkészül.
A cukrot, a vaníliás cukrot a 3 egész tojással habosra keverjük, utána hozzá adjuk a margarint és tovább keverjük, a liszthez hozzá keverjük a sütőport és hozzáadjuk a margarinos masszához és az így kapott tésztához adjuk az almát a levét jól kicsavarjuk és a fahéjat pótoljuk.
A tepsit kimargarinozzuk és kilisztezzük és 20-25 perc alatt készre sütjük.

A tetejére porcukrot szórunk....:):) Nagyon egyszerű, gyors, és finom....:):)

A többi almából pedig almakompót készült mert így a gyerekek is és a párom is szívesebben megeszi az almát....és persze én is nagyon szeretem....:):)

2011. október 9., vasárnap

ALMÁS PITE

A mi családunkban nem egyszerű olyan sütit készíteni amit mindenki szeret....mert nagyon különböző az ízlésünk...de van egy dolog amiben mindannyian egyetértünk....hogy az almás pite az egyik legfinomabb süti....természetesen ebből is sokféle változat létezik....szeretném megosztani veletek a mi változatunkat....

50 dkg liszt
25 dkg margarin
12 dkg porcukor
csipet só
2 tojás sárgája
tejföl amennyit felvesz kb. 1 dl
reszelt citromhéj (én most elhagytam)

kb. 3 kg alma lereszelve
fahéj, cukor
1 tojás sárgája 

Először az almát lereszelem és ízlés szerint cukorral és fahéjjal ízesítem és hagyom állni.
A lisztet a margarinnal elmorzsolom....utána hozzáadom a többi hozzávalót....a sütőport nem véletlenül felejtettem el....összegyúrom a tésztát és két részre osztom....a tepsit közben kimargarinozom és kilisztezem....az egyik tésztát kinyújtom és beleteszem a tepsibe....az almát jól kinyomkodom és egyenletesen elosztom a tésztán....utána kinyújtom a másik lapot is és ráteszem az almák tetejére....villával megbökdösöm és tojás sárgájával megkenem....előmelegített sütőben közepes lángon kb 40-45 percig sütöm....:):)

Nem sikerült tökéletesen a szeletelés mert még túl meleg volt....:):)

Ha elkészült meg lehet szórni porcukorral....én most nem tettem....mert a párom nem szereti:):)

2011. október 8., szombat

MÁKOS GUBA

A párom kedvence a mákos guba....de én eddig még nem készítettem...mert nem igazán vagyok oda a mákos dolgokért....de miután elkészült megkóstoltam én is és nagyon ízlett....úgyhogy nemsokára ismét el fogom készíteni....mielőtt nekiláttam sok receptet olvastam nagyon sokféle változattal találkoztam....de a párom elmondta hogy ő hogy szokta készíteni....

Hozzávalók:
6 db nagyobb kifli
kb. 7 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor

A kifliket felvágtam és egy tálba tettem, a tejet a vaníliás cukorral és 5 dkg porcukorral összekevertem és kicsit megmelegítettem....majd ráöntöttem a kiflikre.....utána a darált mákot és a porcukrot összekevertem....majd ezt is ráöntöttem a kiflikre és óvatosan összeforgattam hogy mindenhová jusson mák.....utána az egészet áttettem egy jénai tálba....(persze ezek után rájöttem hogy mindezt a jénai tálban is csinálhattam volna....de majd legközelebb...)szóval ezek után betettem a sütőbe 20 percre de ez nem szükséges....:):)

A vanília öntethez egy csomag vaníliás pudingport 4 ek. cukorral és 1 liter tejjel megfőztem....:):)
És íme az eredmény.....nem mák kedvelőknek is ajánlom.....:):)

KIFŐZTÜK...

MEGJELENT A KIFŐZTÜK MAGAZIN OKTÓBERI SZÁMA!!!

LETÖLTHETŐ ITT!!!!

2011. október 4., kedd

Kakaós kuglóf

A Szívecském már hetek óta tervezgette hogy kuglófot süt....be is szerzett egy új sütőformát....és sokat válogatott a receptek között....végül rátalált erre a receptre ITT!!!

Megtalálható a recept részletes leírása képekkel illusztrálva....csak a miénkbe nem került mazsola mert én nem szeretem....mire hazaértem a munkából már várt a friss illatos és nagyon finom kuglóf....:):)

2011. október 2., vasárnap

KÓKUSZGOLYÓ

A tegnapi hókifli után még szükség volt valami kiegészítésre....ami gyors egyszerű könnyű....és persze amihez van itthon alapanyag....:):)
A kókuszgolyót mindenki másképp készíti....íme az én változatom....:):)

50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
20 dkg margarin
4 ek. kakaópor
1,5-2 dl kávé (lehet tej is aki nem szereti kávésan)
két evőkanál baracklekvár
rumaroma ízlés szerint
kókuszreszelék

Az összegyúrás után fél órára a hűtőbe tettem....:):) Aztán már csak a golyók megformálása és a kókuszba forgatás volt hátra....a kislányom aktív segítségével...:):)


A gyerekek már le is tesztelték már csak a fele van meg....:):)

2011. október 1., szombat

HAVAS KIFLI:):)

A kislányom kérésére készült a hókifli...vagyis inkább havas kifli mert azt kérte tőlem hogy csak kicsit szórjuk meg porcukorral....:):)

A recept a NO SALTY oldaláról származik...ez az egyik kedvenc receptem oldalam:):)

Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg zsír én margarint használtam
1 tojás
1 dkg élesztő
2 dl tejföl
10 dkg cukor
 lekvár (én sütésálló szilva lekvárt használtam)

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk (én először a lisztet a cukrot az élesztőt és a margarint morzsoltam össze, utána került bele a tejföl és a tojás) lágy tésztát kapunk.
Fél centi vastagra nyújtjuk ki, és szaggatóval köröket szaggatunk, a tészták egyik szélére lekvárt teszünk majd félbehajtjuk a köröket és villával lenyomkodjuk a szélét.
Előmelegített sütőben pirosodásig (kb.20 perc) sütjük, forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Hát nem lettek tökéletesek de már leteszteltük és nagyon finomak....azt hiszem legközelebb dupla adagot kell készítenem....:):)